Yönetim Modeli

Trakya Üniversitesi yönetim yapısında Rektör, Rektöre bağlı üç Rektör Yardımcısı, Genel Sekreter, Senato ve Yönetim Kurulu ile İç Denetim Birimi bulunmaktadır. Fakülteler, Enstitüler, Yüksekokullar, Meslek Yüksekokulları, Konservatuvar, Bölümler, Merkezler Rektöre bağlı, Daire Başkanlıkları genel sekreterliğe bağlı olarak yönetilmektedir. Katılımcı ve kalite odaklı şeffaf bir yönetim anlayışının benimsendiği kurumumuzda Rektör Yardımcılarının sorumlu olduğu birimler ve yetki alanları belirlenmiş olup, web sitesinde iç ve dış paydaşlar ile paylaşılmıştır. Üniversite Senatosu akademik birim yöneticileri, birim temsilcileri ve üniversite öğrenci temsilcisinden olmak üzere 52 kişiden oluşmaktadır. 21 kişiden oluşan Üniversite Yönetim Kurulunda ise fakülte dekanları ve fakültelerden temsilciler bulunmaktadır. Üniversitedeki tüm uygulamalara ilişkin kararlar Senato ve/veya Yönetim Kurulu tarafından alınmakta ve uygulamaya aktarılmaktadır. Akademik ve idari birim temsilcileri ile öğrenci temsilcilerinin de yer aldığı komisyonlar, alt komisyonlar ve kurullar vasıtasıyla eğitim-öğretim, bilimsel faaliyetler, araştırma ve geliştirme çalışmaları, toplumsal katkı çalışmalarına yön verilmekte ve alınan kararların alt birimlere yayılması sağlanmaktadır. Akademik ve idari birimler düzeyinde birim yöneticileri (dekan/müdür/daire başkanları) önderliğinde birim düzeyinde komisyonlar ve akademik birimlerde bölüm düzeyinde komisyon ve temsilciler aracılığıyla sözü edilen alanlarda tüm personelin farkındalığının arttırılarak çalışmalarda aktif olarak yer alması sağlanmaktadır. Tüm komisyon ve kurullara Üniversitemiz web sitesi ve birimlerin web sitelerinden ulaşım sağlanabilmektedir. Üniversitemizde ayrıca 2018 yılında yönergesi oluşturulan bir Öğrenci Senatosu bulunmaktadır. Öğrenci Senatosu ile öğrenci odaklı eğitimin geliştirilmesi, öğrenci memnuniyetinin arttırılması ve üniversitedeki kalite çalışmalarına öğrencilerin aktif katılımının sağlanması amaçlanmıştır. 2021 yılında yönetmeliği kabul edilen Öğrenci Konseyi ile öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanması ve iyileştirilmesi hususunda üniversite yönetim organları ile öğrenciler arasında etkili iletişimi sağlamak amaçlanmıştır. 
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde üniversitelerin stratejik plan hazırlamaları öngörülmüştür. Stratejik planlar stratejik yönetim anlayışının en önemli araçlarıdır. Üniversitenin ilk stratejik planı 2008-2012 dönemini, ikinci stratejik planı 2013-2017 dönemini, üçüncü stratejik planı 2018-2022 dönemini kapsayacak şekilde tüm akademik ve idari birimlerin katılımları ile gerçekleştirilmiştir. 2023-2027 Stratejik Plan çalışmaları sona ermiştir. Akademik ve İdari bilimlerde Stratejik plan çalışma grupları oluşturulmuştur. Stratejik plan çalışmaları dört aşama halinde planlanmış, her aşamadan önce KASGEM tarafından çalışma gruplarında yer alan personellere eğitim verilmiş ve eğitim dosyaları ile videoları KASGEM web sitesinde paylaşılmıştır. Her birimden gelen bilgiler doğrultusunda kurum düzeyinde oluşturulan stratejik plan çalışma grubu bilgilerin konsolidasyonunu gerçekleştirmiştir. Planın son hali Stratejik Plan Komisyonu tarafından nihai hale getirilmiştir.  Stratejik Planda yer alan hedefler ve göstergelere yönelik olarak Risk Yönetimi çerçevesinde 2018-2022 Stratejik Planı için 11-13 Şubat 2019 tarihlerinde, 2023-2027 Stratejik planı için 7 Kasım 2022 tarihinde Kurumsal Risk Yönetim Çalıştayları Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı organizatörlüğünde birim yöneticilerinin (dekan/müdür/daire başkanı) katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Stratejik plan hazırlık aşamalarına akademik ve idari tüm birimlerin katılımı sağlanmaktadır.  
Üniversitemizde yeşil yönetim anlayışı benimsenmektedir. Çevreye ve topluma duyarlı bir yönetim anlayışı çerçevesinde Yeşil Trakya birimi oluşturulmuştur. Yeşil Trakya birimi Üniversitemizin yeşil kampüslere sahip olması hedefiyle birlikte çevrenin korunması, biyoçeşitlilik, yenilenebilir enerji, akıllı binalar, atık yönetimi, geri dönüşüm, karbon ayak izinin azaltılması konularında çalışmaları ile sürdürülebilirlik hedefini gerçekleştirmektedir. Bu hedefleri doğrultusunda Üniversitemiz GreenMetric 2021 Dünya üniversiteler sıralamasında 288’inci, Türkiye’deki üniversiteler arasında 16’ncı sırada yer almaktadır. Trakya Üniversitesi Sıfır Atık Yönetim sistemini kurarak Sıfır Atık belgesi almıştır.
 
https://bys.trakya.edu.tr/file/open/47960738 
Bu içerik 23.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 347 kez okundu.