Uzaktan Eğitim Süreci

Trakya Üniversitesi’nde uzaktan öğretim için Akademik LMS (ALMS), Moodle LMS, Perculus Sanal Sınıf Sistemi kullanılmakta olup, pandemi süreci ile başlayan dönemde bu uygulamalara ek olarak Microsoft Teams ve üniversitemiz Uzaktan Eğitim Merkezi ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen E-Ders Platformu kullanılmaktadır.
Uzaktan eğitim yöntem ve tekniklerine ilişkin ilkeler ve ilgili LMS sistemlerinde kullanılmak üzere materyal geliştirme ile ilgili öğretim elemanlarına gerekli eğitimler verilmektedir. 
Eğitimler online eğitimler şeklinde önceden belirlenen ve duyurulan saatlerde yapılmaktadır.
Ayrıca eğitim içeriği ve materyal geliştirme konusunda Articulate Storyline programı kullanılmakta olup, programın kullanımı ile ilgili yüz yüze eğitimler verilmekte olup ayrıca programın kullanımına yönelik kılavuzlar da hazırlanmıştır.
Eğitimler sırasında; “Etkileşimli Video”, “Etkileşimli Sunum”, “Kısa Sınav (Quiz)”, “Senaryo Hazırlama Etkinliği (Öğrencinin öğrenme düzeyini belirleyerek farklı yollar ve bilgiler sunan etkileşimli bir içerik), ve etkileşimli birçok materyal türüne ilişkin detaylı bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Ayrıca Pandemi sürecinde uzaktan eğitim için kullanılan platformların tanıtımı ve kullanımına yönelik, öğrenciler ve teknik destek personel için online eğitimler verilmiştir.
Microsoft Teams, Forms ve Senkron Ders platformlarının kullanımına yönelik online eğitimler
düzenlenmiştir. Eğitimlerde öncelikle sistemler tanıtılmış ve bu sistemlerin eğitim öğretim sürecinde etkili kullanımına ilişkin uygulamalı çalışmalar yapılmıştır. Online eğitimler eğitim öğretim dönemi başlangıcında ve dönem ilerledikçe gelen taleplere göre tekrarlanmakta veya yeniden düzenlenmektedir.
Öğretim elemanlarının uzaktan eğitim sürecinde yararlanabilmeleri için https://e-egitim.trakya.edu. web adresi oluşturulmuştur. Online web sayfasında pandemi sürecinde uzaktan eğitim için kullanılan platformların tanıtımları için ayrıca kısa videolar ve dokümanlar (pdf şeklinde) yayınlanmıştır. Öğretim elemanları için oluşturulan sayfada farklı kategoriler ile içeriğe düzenli olarak ulaşılabilmesi sağlanmıştır
 
Uzaktan/karma öğretimde aktif ve etkileşimli yöntemlere ilişkin uygulamalar. 

Uzaktan eğitimde kullanılan Akademik LMS, Moodle LMS, derslerin aktif bir şekilde takip edilebilmesi ve etkileşimi artırıcı içeriklere yer verilmesine imkân tanımaktadır. Öğretim elemanları kullanılan bu platformlarda forum, anket, tartışma, mesajlaşma gibi etkinlikleri düzenleyerek ders içi etkileşimi sürdürmektedirler. Bunun yanında etkileşimli ders materyalleri oluşturmaya imkân tanıyan Articulate Storyline programını ve H5P uygulamasını da bu platformunda kullanabilmektedirler. Ayrıca canlı derslerde hem Perculus hem de Microsoft Teams ortamında öğrenciyle aktif bir şekilde ders işleme olanağı mevcuttur. Bu doğrultuda canlı derslerde anket, senkron içerik paylaşımı ve sohbet panelleri kullanılabilmektedir.

Bu içerik 25.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 191 kez okundu.