Politika Oluşturma Sürecine Yönelik Çalışmalar

Trakya Üniversitesinde politika belgelerinin belirlenmesi sürecinde ilk olarak kalite politikasının oluşturulmasına öncelik verilmiştir. Daha sonra hesap verebilirlik politikası oluşturulmuş, ardından Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Kılavuzunda kurumlardan oluşturmaları beklenen diğer politika belgeleri de Kalite Komisyonu tarafından tespit edilerek 2020 yılı itibariyle tüm politikaların oluşturulması planlanmıştır. Bu kapsamda Trakya Üniversitesinde kalite güvence sisteminin temel alanları içerisinde bulunan eğitim-öğretim, araştırma, toplumsal katkı ve yönetim alanlarında politikaların belirlenmesi çalışmalarına başlanmıştır.
Politika belgeleri, YÖKAK’ın Bilgi Portalı içerisinde politikaların hazırlanmasına yönelik belirlediği temel unsurlar dikkate alınarak ve ilgili unsurları içerecek şekilde hazırlanmıştır. Politikalar oluşturulurken politika belgelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini gösteren ve belgeler arasında bütüncül ilişkiyi gösteren somut ifadelere yer verilmiştir.Örneğin, Trakya Üniversitesi Eğitim Politikası içerisinde “Üniversite öğrenme kaynaklarını örgün öğretimin yanında uzaktan eğitim sistemine elverişli bir şekilde düzenlemiştir.” ifadesi ile uzaktan eğitim alanına; “bilimsel, sosyal ve kültürel iş birliklerini destekleyerek uluslararasılaşma konusundaki çalışmalarını artırmakta” ifadesi ile uluslararasılaşma alanına ve “programlar, öğrencilerin araştırma temelli faaliyetlerini gerçekleştirmelerine ve disiplinler arası çalışmalara yönelmelerine imkan verecek şekilde hazırlanmakta” ifadesi ile araştırma alanına vurgu yapılmıştır. Yine Trakya Üniversitesi Araştırma Politikasında “Üniversitenin topluma hizmet ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak adına gerçekleştirdiği faaliyetler, bilimsel ve toplumsal çıktıların nicelik ve niteliğini artırmaktadır.” ifadesi ile topluma hizmet vurgusuna yer verilmiştir.
Kalite Komisyonunca taslak olarak hazırlanan her bir politika belgesi için politikanın içeriğine uygun olarak ilgili paydaşların görüşlerinin alınmasına özen gösterilmiştir. Paydaşlar görüşlerini gerek toplantılar gerekse e-posta aracılığıyla belirtmişlerdir. Paydaşlardan gelen bilgiler konsolide edildikten sonra politikalara nihai şekli verilmiş ve politikalar Senatoda tartışılarak karara bağlanmıştır.

Trakya Üniversitesinin mevcut politika belgeleri;
˫       Trakya Üniversitesi Kalite Politikası
˫       Trakya Üniversitesi Eğitim Politikası
˫       Trakya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Politikası
˫       Trakya Üniversitesi Araştırma Politikası
˫       Trakya Üniversitesi Toplumsal Katkı Politikası
˫       Trakya Üniversitesi Uluslararasılaşma Politikası
˫       Trakya Üniversitesi Yönetim Sistemi Politikası
˫       Trakya Üniversitesi İnsan Kaynakları Politikası
˫       Trakya Üniversitesi Hesap Verebilirlik Politikası

Politikaların amaç, hedef ve göstergelerinin oluşturulması da aynı süreç gözetilerek tamamlanmıştır. Kalite ve hesap verebilirlik politikaları dışında diğer politikaların amaç, hedef ve göstergeleri belirlenmiştir. Göstergelerin takibi yapılmaktadır.
Politika belgeleri, Trakya Üniversitesi Senato ve Yönetim Kurulu Kararları sayfasında paylaşılmıştır. Ayrıca Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin çevrim içi sayfasından (https://kalite.trakya.edu.tr/pages/politikalar) paylaşılarak kamuoyuna sunulmuştur.
2023-2027 yeni dönem stratejik planının uygulanmaya başlaması ile birlikte amaç, hedef ve göstergeler stratejik planda yer alan amaç ve hedeflere paralel şekilde planda bulunan göstergeler içerisinden belirlenerek güncellenecektir. Ayrıca göstergeler belirlenirken YÖK İzleme ve Değerlendirme Kriterleri ile YÖKAK Göstergeleri de dikkate alınacak olup izleme süreci yeni göstergeler üzerinden sürdürülecektir.

Bu içerik 21.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 201 kez okundu.