Kurumsal Dönüşüm Kapasitesi

Trakya Üniversitesi iç ve dış çevresini sürekli gözlemleyerek, iç ve dış paydaşlar ile sürekli etkileşim içinde kalarak çevredeki değişikliklere hızlıca adapte olmaya odaklanmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de etkili olan Covid-19 virüsünün neden olduğu pandemi beraberinde değişimi ve gelişimi zorunlu kılmıştır. Eğitim-öğretim süreçlerinde uzaktan ve/veya hibrit eğitimler yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Halihazırda Trakya Üniversitesi’nde uzaktan eğitim alt yapısı bulunmaktadır. Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TUZEM) kurumun uzaktan eğitim ihtiyaç ve isteklerine yardımcı olmak, internet destekli öğretim faaliyetleri ile araştırma ve geliştirme çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. TUZEM bünyesinde uzaktan eğitim ön lisans, lisans ve yüksek lisans programları yürütülmektedir. Bilgi iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve çevresel değişmeler ışığında Trakya Üniversitesi bilim teknolojilerinden faydalanarak zaman ve mekan sınırlaması olmadan yaşam boyu öğrenim ilkesini hayata geçirmeyi hedeflemektedir. Bu hedef ışığında Üniversite Eğitim Politikası ile uyumlu bir şekilde 24 Eylül 2020 tarihli Senato Kararı ile “Trakya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Politikası” belirlenmiştir. Aynı karar ile uzaktan eğitim sürecine ilişkin performans göstergeleri belirlenmiş olup 2021 yılından itibaren Güz ve Bahar Dönemleri sonunda, yılda iki kez izlenmeye başlanmıştır. Hazırlanan göstergeler öğrencilerin faydalandığı yazılı, görsel ve işitsel materyallerin tespit edilmesinin yanı sıra öğrenci ve personelin uzaktan eğitim sisteminden memnuniyetinin de ölçülmesine yöneliktir. Uzaktan eğitimden memnuniyetin ölçülmesi için memnuniyet anketleri revize edilmiştir. Hibrit çalışma sistemine daha iyi uyum sağlayabilmek için Microsoft Teams ile anlaşma yapılarak eğitim-öğretim faaliyetleri ile toplantı, eğitim, seminer gibi etkinliklerin senkron olarak yapılmaya başlanmıştır. Bu değişim sürecine direnci kırabilmek ve dijital okur yazarlığı arttırmak için eğitimler düzenlenmiş, program kullanımına yönelik videolar paylaşılmıştır. İlgili bilgilere tüm paydaşlar E-Eğitim Bilgilendirme sayfasından ulaşabilmektedir. 2022-2023 Eğitim-Öğretim döneminde ortak alan dışı derslerden ve ortak zorunlu derslerden bazıları Microsoft Teams üzerinden kullanılarak yürütülmektedir. Ayrıca zaman ve mekan sınırlaması olmaması nedeniyle ilgili çevrimiçi programlar çok katılımlı eğitimlerde ve toplantılarda aktif olarak kullanılmaktadır.
Üniversitede birimler düzeyinde teknolojik gelişmeler takip edilerek değişimler sağlanmaktadır. 
Örnek 1: Sağlık Bilimleri Fakültesinde kurulan Düşme Riski Ölçme ve İzleme Laboratuvarı ile hem riskli gruplardaki risk önceden ölçülerek toplumsal katkı sağlanmakta hem de öğrencilere sanal gerçeklik teknolojisi ile eğitim verilebilmektedir.
Örnek 2: Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından tasarlanan ve üretilen güneş enerjisi ile çalışan elektrikli araba “Pehlivan” ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sağlanmıştır. Trakya üniversitesi öğrencileri tarafından Teknofest 21’de Simurg Roket Takımı ürettikleri roket ile 8. Sırada yer aldı.
https://www.trakya.edu.tr/haber/08-eylul-2021-edirne-nin-sesi-gazetesi--pehlivan-elektrak-pistlerde
Trakya Üniversitesi yeşil yönetim çalışmaları kapsamında Resmi Gazete’de yer aln Sıfır Atık Yönetmeliği’nce Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurmuş ve Sıfır Atık Belgesi almıştır. Her birimde sıfır atık birim sorumlularının yanı sıra uluslararası öğrencilerden oluşan Atık Avcıları grubu da faaliyetler düzenlemektedir. Sıfır Atık Yönetimi kapsamında birimlere kumbara dağıtımı, bitkisel yağların toplanması gibi çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.
Kalite odaklı yönetim anlayışını benimseyen Trakya Üniversitesi’nde akreditasyon çalışmaları kurumun değişim ve dönüşümünü sağlaması açısından önemli görülmektedir. Birimlerin, bölümlerin akreditasyon çalışması yürütmelerinin teşvik edilmesi yürürlükte olan 2018-2022 Stratejik Planında yer almaktadır. Akredite olan program sayısı bir performans göstergesi olarak yılda bir kez izlenmektedir. Birim ve program akreditasyonlarının ötesinde kurumsal akreditasyon çalışmaları ile kurumsal düzeyde değişim planlanmaktadır.
 
Bu içerik 25.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 218 kez okundu.