MERKEZİMİZ, TÜB TARAFINDAN DÜZENLENEN “KALİTE GÜVENCESİ ÇALIŞMALARI İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ÇALIŞTAYI”NA KATILDI

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) tarafından düzenlenen “Kalite Güvencesi Çalışmaları İyi Uygulama Örnekleri Çalıştayı”, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın da katılımıyla 9 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleşmiştir.

Trakya Üniversitesi’nin de üyeleri arasında bulunduğu Trakya Üniversiteler Birliği tarafından organize edilen Çalıştay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenmiş ve Çalıştay’a TÜB üyesi üniversitelerin rektörleri, rektör yardımcıları ile akademik ve idari personeli katılmıştır.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen Çalıştay, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’ın açılış konuşmalarıyla başlamıştır.

Açılış konuşmalarının ardından Çalıştay’a katılan YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas “Yükseköğretim Kurumları Kalite Güvencesi Çalışmalarında İyi Uygulama Örnekleri ve Önemi” adlı bir sunum gerçekleştirmiştir. Prof. Dr. Muzaffer Elmas “Bizim genellikle iyi yaptığımız şeyleri paylaşma alışkanlığımız yok. Paylaşım kültürünü geliştirmemiz gerekiyor. Çünkü dünyada işler çok çeşitlendi. Hepsinin altından tek tek kalkmamız mümkün değil. Ancak her üniversitenin yaptığı iyi işleri, bizler de örnek alarak ilerleyebiliriz. Bunun başka bir formülü yok. Bu bakımdan bu toplantının çok önemli olduğunu düşüyorum.” diyerek kalitede paylaşmanın çok önemli olduğunu vurgulamıştır.

Çalıştay, Kalite Güvencesi, Eğitim-Öğretim, Ar-Ge, Uluslararasılaşma, Toplumsal Katkı ve Yönetim Sistemi Üzerine İyi Uygulama Örnekleri başlığı altında Kırklareli Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Mülayim, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Burçin Bozdoğanoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent Eker, Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Sedef Zeyrekli Yaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Öğr. Gör. Ergül Söylemezoğlu’nun sunumları ve fikir alışverişleri ile son bulmuştur.

Merkez Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Sedef Zeyrekli Yaş, Üniversitemizde kalite süreçlerine yönelik iyi uygulama örneklerini katılımcılar ile paylaşmıştır. Merkezimizin Kalite Komisyonu ile işbirliği içerisinde kalite çalışmalarının birimlere yayılmasının sağlanması ve kurumda yerleşik bir kalite kültürünün oluşturulması amacıyla 2018 yılından bu yana Birim İç Değerlendirme Raporlarının (BİDR) hazırlanmasına yönelik çalışmalarda bulunduğunu, raporların hazırlanması kapsamında Birim Kalite Komisyonu ve temsilcilerine pek çok toplantı düzenlendiğini, hazırlanan raporların her yılın sonunda değerlendirilerek birimlere geri bildirimde bulunduğunu belirtmiş ve böylece PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al) çevrimlerinin şuana kadar iki kez kapatıldığını vurgulamıştır.

Nisan 2021’de Kalite Komisyonu ile düzenlenen toplantıda birimlerden gelen raporların değerlendirilmesi sonucunda birim faaliyetlerinde iyileşmelerin henüz beklenilen düzeyde gerçekleşmediğinin tespit edilmesi üzerine Trakya Üniversitesi Kalite Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi çalışmalarının başladığını, iç ve dış paydaş katılımının artırılmasının sağlanması adına hazırlanan taslak planın tüm paydaşlara iletildiğini, geri dönüşlerin alındığını ve sürecin mümkün olan en üst düzeyde katılımcı bir anlayış ile yürütülerek plana nihai halinin verileceğini dile getirmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Sedef Zeyrekli Yaş, bir diğer iyi uygulama olarak, Merkezimiz bünyesinde Kalite ve Strateji Yönetimi Dergisi'nin çıkarılmasını örnek göstermiştir. Türkiye’de bu isim ve kapsamda çıkarılan ilk ve tek dergi olan Kalite ve Strateji Yönetimi Dergisi, yılda iki kez (Ocak-Temmuz) yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir. Uluslararası Danışma Kurulu içerisinde Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın da bulunduğu derginin her sayısında en az bir makalede üniversitelerde kalite ve strateji çalışmaları ile örnek uygulamalara yer verilecektir. Dergi sürecinde PUKÖ çevrimlerinin işlemesi adına yazar-hakem ve okur memnuniyet anketleri hazırlanmış olup geri bildirimler neticesinde iyileşmenin sağlanacağı vurgulanmıştır.

Bir başka örnek uygulama ise, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve EASE (The European Association of Science Editors) ortaklığında 23 Mart-06 Nisan 2021 tarihleri arasında beş farklı günde düzenlenen ve beş oturumda gerçekleştirilen “Sosyal Bilimler Alanında Bilimsel Araştırma ve Yayın Süreçleri Eğitim Panelleri Serisi"nin düzenlenmesidir. Sedef Zeyrekli Yaş, çevrim içi ortamda ve binlerce kişinin katılımı ile düzenlenen eğitimlere ülkemizin ve dünyanın önde gelen bilim insanları ve araştırmacıların yoğun ilgi gösterdiğini, her oturum sonunda katılımcılara anketler uygulandığını, alınan geri bildirimler ile iyileşmeler sağlandığını ve nihayetinde PUKÖ çevrimlerinin toplamda 5 kez kapatıldığını belirtmiştir.

Merkez Müdürümüz Sedef Zeyrekli Yaş son olarak, kalite ve strateji yönetimi konularında tüm kamu kurumları ve özel kurumlarda ihtiyaç duyulan kalifiye elemanların yetiştirilmesini sağlamak üzere İnterdisipliner Kalite ve Strateji Çalışmaları Anabilim Dalı ve Tezli Yüksek Lisans Programı'nın Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılmasına yönelik çalışmaların başladığını, YÖK’ün uygunluk kararını bildirmesi ile Türkiye’de yeni bir ilke daha imza atılacağını vurgulamıştır.

Resim
ResimResimResimResimResimResimResimResim

Bu içerik 11.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 383 kez okundu.